BC Nokia haastaa kokeneen ja itsevarman Seagullsin nuorella nälällä ja nopeudella – ”Tietämättömyys on etumme!”

7.5.2024 12:44 Keskiviikkona 8. toukokuuta käynnistyvät Korisliiga-finaalit. Vastakkain ovat Helsinki Seagulls ja BC Nokia, joiden päävalmentajat miettivät kiireisellä aikataululla parhaita aseita kilpailijaansa vastaan.

Kuva: Ville Vuorinen

Viime sunnuntaina BC Nokian päävalmentaja Greg Gibson luotsasi joukkueensa peliä äärimmäisen tiukassa paikassa. Oli seitsemäs välieräottelu, alle minuutti peliaikaa jäljellä, ja Kataja Basket oli pisteen johdossa. On vaikea edes kuvitella, mitä valmentajan päässä tuollaisena hetkenä liikkuu.

– Siihen täytyy suhtautua pallonhallinta kerrallaan, Gibson toteaa tyynenä.

– Kuinka käytämme aikalisät, kuinka käytämme virheet, miten saamme työmme viimeisteltyä. Valmentajan päässä pyörivät ne samat asiat kuin koko kymmenminuuttisella jaksolla muunkin ajan.

Ottelu päättyi lopulta Nokian voittoon, ja seura lunasti lipun Korisliiga-finaaliin. Gibson itse on ollut finaaleissa jo neljä kertaa aiemminkin, mutta organisaatiolle hänen takanaan kerta on historian ensimmäinen. Gibson kuitenkin toteaa, että lukumääristä riippumatta hän haluaa ajatella finaaleja aina erityisinä.

– Totuus on se, että voittaminen on vaikeaa, ja mitä pidemmälle pääsee, sitä vaikeammaksi se muuttuu. Ennen kaikkea olen onnellinen pelaajien puolesta, koska he ovat työskennelleet elokuusta asti ja uhranneet tässä eniten. Mutta on mahtavaa nähdä myös nokialaisen yleisön pääsevän kokemaan oman seuransa finaalipelit ensimmäisen kerran.

Sarjavaiheen päätteeksi finaalivastus Helsinki Seagulls ja Nokia päätyivät taulukon sijoille yksi ja kaksi, mutta eroa joukkueiden välillä oli kuitenkin kahdeksan pistettä. Herääkin väistämättä kysymys, mikä tekee vastustajasta niin voitokkaan.

– He ovat veteraanijoukkue, jonka pelaajat ovat kohdanneet kentällä kaikki kuviteltavissa olevat tilanteet, Gibson sanoo.

Hän alkaa luetella esimerkkejä: Timi Heinonen on Korisliigan kokenein pelaaja. Rene Rougeau on voittanut useita mestaruuksia. Lassi Nikkarisesta on kehittynyt viime vuosina yksi sarjan parhaista pelinjohtajista.

– Sellaisella kokemuksen tasolla voi saavuttaa todella merkittäviä asioita, ja niin he ovat tehneetkin. He heittävät kaukaa todella, todella hyvin, ja erityisesti Okko Järvi ja Shavon Coleman ovat liekeissä juuri nyt. Mutta emme voi keskittyä pelkkään kaareen, koska meidän etumme on nopeus, ja jotta pääsisimme juoksemaan, meidän on pakko saada levypallot.

Mutta entä Nokian muut edut? Onko haastajilla nopeuden ohella muitakin valttikortteja?

Gibsonin mukaan ehdottomasti on.

– Olemme nuorempia, ja suoraan sanottuna: tietämättömyys on meille etu tässä tilanteessa. Uskomme, että voitamme sarjan juuri siksi, että voimme pelata vapautuneemmin. Kukaan ei kauden alussa olisi uskonut, että olemme finaalissa, joten pelaamme nyt niin sanotusti talon rahoilla, eikä meillä ole mitään hävittävää.

Seagullsin Vesa Vertio näkee joukkueissa selkeitä samankaltaisuuksia

Nokia ei suinkaan ollut ainoa, joka kaivoi välierävoittoaan kauan ja syvältä. Hallitseva mestari ja monin tavoin pudotuspelien ennakkosuosikki Helsinki Seagulls joutui myös vääntämään oman vastustajansa Kauhajoen kanssa seitsemännen pelin kalkkiviivoille saakka.

Vielä alkukaudesta, kun Kauhajoki kärsi tappioputkista ja hyökkäyksen takkuilusta, oli vaikea nähdä seuraa välierissä, saatikka haastamassa sarjakärkeä seitsemänteen peliin saakka. Seagullsin päävalmentaja Vesa Vertio antaakin suorituksesta vastustajalleen painokkaat kehut:

– Iso kunnioitus siitä, kuinka huikeaa työtä Janne Koskimies ja hänen tiiminsä tekivät kauden aikana. Se vaati aikamoiset manööverit, että homma saatiin tähän pisteeseen. Aina kun keksimme johonkin peliin uusia aseita, niin seuraavassa ne otettiin pois. Välierät olisivat voineet mennä meistä kummalle tahansa, mutta me pääsimme voittajana maaliin.

Nyt aikataulu on äärimmäisen tiukka, sillä pallo kohoaa ilmaan BC Nokiaa vastaan jo keskiviikkona 8. toukokuuta. Vertiolla ja Seagullsilla on kuitenkin onneksi jo mittava kokemus vastustajastaan.

– Olemme kohdanneet Nokian kaudella jo viisi kertaa, Suomen cupin loppuottelu mukaan lukien. Silloin on vähemmän yllätyksiä tiedossa puolin ja toisin. Ei se silti sitä tarkoita, etteikö molemmilta nähtäisi finaalissa uusia kuvioita, mutta niitä nyt on muutenkin vaikea ennakoida.

Vertio lisää, että siitä huolimatta, että joukkueet ovat toisilleen tuttuja, kauden varrella on keskinäisissä kohtaamisissa nähty huomattavan erinäköisiä puolustuksia ottelusta toiseen. Nokia on vartioinut Rene Rougeauta joka kerta hieman eri tavalla, kun taas Seagulls on tehnyt saman Nokian tähtipelaaja Both Gachin kohdalla.

Eikä se ole suinkaan ainoa samankaltaisuus, joka joukkueissa on nähtävissä. Vertio tarkentaa:

– Meidän pelaamisemme perustuu todella pitkälti palloskriineihin. Pelaamme niitä hyvin monella eri spacingilla eli tilankäytöllä. Silloin kun heittäjämme ovat parhaassa vireessään, meitä on hankala puolustaa. Se varmasti aiheuttaa harmaita hiuksia Nokialla, mutta yhtä lailla hekin käyttävät tehokkaasti tilaa, ja heillä on välillä kentällä jopa täydet viisi pelaajaa, jotka pystyvät käyttämään skriinejä.

Ja vaikka Seagulls onkin ollut sarjan ehdoton ennakkosuosikki kaudella jo hyvän aikaa, valmennus löytää pelistä yhä selkeitä kehittämiskohteita, jotka ovat kriittisiä erityisesti nyt.

– Olemme suhteellisen hyvin pitäneet Gachin alle oman keskiarvonsa, mutta cup-finaalissa hän pääsi jonkin verran rellestämään. Hän on todella vaikea match-up kenelle tahansa tässä koko liigassa. Myös Tucker Richardson on pelaaja, joka parhaina päivinään kykenee lyhyesti sanottuna tuhoamaan vastustajansa. Tästä puhumme pukukopissa juuri nyt paljon.

Lipunmyynti

Seagullsin kotiottelut >
BC Nokian kotiottelut >

 
15.5.2024 20:48 Korisliiga

Korisliiga-finaalit tasoissa: Seagulls tiukassa väännössä höyhenen verran parempi

Helsinki Seagulls otti kolmen pisteen vierasvoiton BC Nokiasta ja tasoitti finaalisarjan.

12.5.2024 18:01 Korisliiga

Seagulls kesti Nokian loppukirin ja kavensi finaalit 2–1:een

Helsinki Seagulls otti ensimmäisen voittonsa tämän vuoden miesten Korisliigan finaaleissa.

11.5.2024 20:04 Pääjuttu

Kauhajoki suvereeniin voittoon pronssiottelussa – Palmin ja Hopkinsin heittokädet kuumina

Miesten Korisliigan pronssimitalit ripustettiin tänään Kauhajoen pelaajien kaulaan.

10.5.2024 21:09 Korisliiga

Hurmiossa pelanneelta BC Nokialta ylivoimainen esitys – finaalisarja nokialaisille nyt 2–0

Korisliigan toinen finaali oli kotijoukkue BC Nokian näytös, kun sen puolustus tylsytti Helsinki Seagullsin lukemin 85–60 (38–31). Kolmas finaali pelataan tulevana sunnuntaina Helsingissä.

8.5.2024 21:26 Korisliiga

Korisliiga-finaalit käyntiin: BC Nokia kähvelsi kotiedun heti ensikohtaamisella!

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian ensimmäinen finaaliottelu päättyi 63–69-vierasvoittoon.

5.5.2024 19:19 Korisliiga

BC Nokia seurahistorian ensimmäisen kerran Korisliiga-finaaliin!

BC Nokian historiallinen välierävoitto ratkesi pisteen turvin. Katajan Thomas Tumbalta nähtiin tappiossa 32 pisteen tuplatupla.

4.5.2024 21:59 Korisliiga

Seagulls finaaliin – Okko Järvi tykitti huimat pisteet kaaren takaa

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen seitsemän ottelun välierätaisto päättyi Seagullsin voittoon.

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

Näytä lisää vastaavia