Yhdeksän suomalaisnaista avausviisikossa NCAA-parketeilla – Lahtisella 16 pisteen ilta

23.12.2019 08:07 Naisten NCAA:ssa oli suomalaisittain kiireinen 17 ottelun viikonloppu ennen lyhyttä joulutaukoa. Kierroksen tehokkaimpiin nimiin kuuluivat Lotta-Maj Lahtinen, Lotta Vehka-aho sekä Venla Varis.

Lotta-Maj Lahtinen pelasi loistavan ottelun kivenkovaa Texas A&M:ää vastaan. Kuva: Ville Vuorinen.

Lotta-Maj Lahtinen syttyi loistavaan vireeseen kovan paineen alla ja heitti 16 pistettä Georgia Techin kohdatessa sijoille 11-12 rankatun Texas A&M:n.

Lahtisen esitys ei kuitenkaan riittänyt viemään joukkuetta voittoon, sillä toisen erän notkahdus päästi vastustajan etumatkalle, jota Georgia Tech ei enää saavuttanut. Texas A&M nappasi voiton lukemin 60-48 (30-20). Lahtinen uurasti 38 minuuttia ja keräsi pisteiden oheen viisi syöttöä ja neljä levypalloa.

Ottelutilastot

Lahtinen ja Georgia Tech pääsivät kuitenkin hyvillä mielin joululomalle, sillä viikonlopun toisesta kohtaamisesta joukkue kaivoi voiton. Rice tarjosi kovan vastuksen, mutta joutui taipumaan Georgia Techille viime hetkellä lukemin 52-54 (28-24).

Lahtinen pelasi voitossa täydet minuutit, nakutti kuusi pistettä, kahmi kolme levypalloa, jakoi kaksi syöttöä sekä riisti kertaalleen. Georgia Techillä on takanaan yhdeksän voittoa ja kaksi tappiota, kun se starttaa ACC-konferenssin ottelunsa 29. joulukuuta.

Sara Bejedin Arizona State paineli voittoon viimeisessä konferenssin ulkopuolisessa ottelussa Creightonia vastaan ja venytti samalla voittoputkensa upeasti kuuteen. Creighton kaatui Arizona Staten kotihallissa lukemin 55-70 (22-30) ja Bejedi merkkautti tilastoriviinsä kahdeksassa minuutissa neljä pistettä sekä kaksi levypalloa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kymmeneen voittoon ja vain kahteen tappioon yltäneen Arizona Staten Pac-12-konferenssiurakka starttaa 29. joulukuuta tappiotonta Arizonaa vastaan.

Vehka-aholle vastuuta vuoden viimeisissä kohtaamisissa

Ensimmäistä NCAA-kauttaan pelaava Lotta Vehka-aho ansaitsi täydet 40 minuuttia peliaikaa Florida Atlanticin kohdatessa Furmanin kotiluolassaan. Tiukka kamppailu kääntyi lopulta vieraiden voitoksi lukemin 69-63 (36-34). Vehka-aho kunnostautui joukkueensa tehokkaimpana syöttäjänä jakaen kuusi syöttöä ja tilastoiden lisäksi viisi pistettä, yhden levypallon sekä yhden riiston.

Florida Atlantic oli kovan haasteen edessä myös viikonlopun toisessa ottelussa, kun vastaan asettui menestyksekäs Harvard. Joukkueet hallitsivat ottelua vuorotellen, kunnes Harvard repäisi viimeisellä neljänneksellä yli kymmenen pisteen eron ja sinetöi voiton lukemin 65-51 (31-30). Vehka-aho oli yksi joukkueensa tehokkaimmista viimeistelemällä 10 pistettä, neljä syöttöä, kaksi levypalloa sekä yhden riiston 27 minuutissa.

Kuusi voittoa ja viisi tappiota syksyn peleistä napanneen Florida Atlanticin urakka C-USA-konferenssissa alkaa 2. tammikuuta.

Varis ja Rokkanen joululomalle voitokkaina

Venla Variksen Grand Canyon leikitteli voittoon vuoden toiseksi viimeisessä ottelussaan. Whittier kaatui kotona selkeästi lukemin 41-77 (20-40). Varis oli tuttuun tapaan hyvällä heittotuulella pussittaen yhdeksän pistettä kolmen pisteen viivan takaa ja keräsi pisteiden lisäksi kolme syöttöä sekä yhden levypallon pelaamassaan 24 minuutissa.

Sara Rokkanen ja Toledo pääsivät nauttimaan joulusta kovalla työllä ansaitun voiton saattelemana. Toledon komea nousu 16 pisteen takaa-ajoasemasta yllätti voittoja niittäneen Pacificin ja ottelu päättyi Toledon voitonjuhliin loppunumeroin 66-65 (28-36). Avausviisikosta paikan lunastanut Rokkanen hikoili kentällä 29 minuuttia kolmen pisteen ja kahden levypallon tehoilla.

Kalin joukkueensa levypallomestari

Marianne Kalinin ja Sandra Karstenin edustama Hofstra taisteli kauden kolmannen voittonsa nujertaessaan Campbellin kotihallissaan numeroin 55-58 (20-23). Aloitusviisikon vakiokasvo Kalin hoiti oman tonttinsa mainiosti repimällä kahdeksan levypalloa, laittamalla sisään neljä pistettä, jakamalla kolme syöttöä sekä torjumalla vastustajan heiton kertaalleen 33 minuutissa. Karsten jäi viidessä peliminuutissaan ilman tilastomerkintöjä.

Marika Korpisen George Mason kärsi kauden kuudennen tappionsa, kun Howard osoittautui kotikentällä paremmaksi. Joukkueen heikko toinen erä kostautui, kun loppukiri jäi vajaaksi ja Howard vei pisteet kotiin numeroin 86-75 (42-27). Korpinen pelasi viisikossa yhdeksän minuuttia pussittaen kaksi pistettä ja tarjoillen yhden syötön korin alle.

Anna Kahelinin Maine joutui toteamaan Northeasternin paremmaksi tämän vääntäessä vierasvoiton lukemin 66-58 (29-33). Kahelin aloitti tuttuun tapaan viisikossa ja huhki parketilla 20 minuuttia, mutta tilastosaldoksi ottelusta jäi maltillisesti vain yksi riisto.

Nenna Lindströmin Liberty viiden voiton putkessa

Kahden ottelun viikonloppu siivitti Nenna Lindströmin Libertyn jo viiden ottelun voittoputkeen. Ensimmäisessä ottelussa Bradley kaatui vieraissa numeroin 75-63 (36-27) ja Lindström kirjasi seitsemässä minuutissa yhden levypallon.

Toisessa ottelussa Liberty marssi selkeään voittoon ja Kansas City jäi nuolemaan näppejään loppunumeroin 68-44 (41-22). Lindström käytti 15 peliminuuttiaan upottaen kuusi pistettä, napaten kaksi levypalloa sekä tarjoillen yhden syötön. ASUN-konferenssipelien alkaessa Libertyllä on tilillään seitsemän voittoa ja kuusi tappiota.

Vaalavirralle voitto ja tappio

Kia Vaalavirta ja San Francisco päättivät konferenssien ulkopuoliset pelinsä tappioon ja voittoon. Ensimmäisenä joukkue jäi Washingtonin jyrän alle numeroin 54-73 (19-37). Viisikkoon noussut Vaalavirta urakoi 30 minuutissa seitsemän pistettä, kolme levypalloa, kaksi syöttöä sekä yhden riiston.

Viikonlopun toisessa kohtaamisessa UC Irvinea vastaan San Francisco sisuuntui, kipusi johtoasemaan ja ansaitsi lopulta voiton lukemin 61-68 (30-26). Vaalavirta jäi pisteittä, mutta väänsi kentällä 20 minuuttia osana aloitusviisikkoa ja kirjautti kaksi syöttöä.

Seitsemän voittoa ja viisi tappiota tähän mennessä kerännyt San Francisco aloittaa WCC-konferenssipelinsä 28. joulukuuta.

Menna teki paluun, Mäkelä ja Väätänen viisikoissa

Tuuli Menna palasi pitkän toipumisen jälkeen Manhattanin kokoonpanoon, kun joukkue kohtasi Nebraskan yli 4000-päisen vierasyleisön edessä. Menna avasi pistetilinsä tilastoiden kaksi pistettä kolmen peliminuuttinsa aikana.

Tuuli Menna palasi Manhattanin paitaan pitkän tauon jälkeen. Kuva: Manhattan.

Sini Mäkelä puolestaan lunasti ensi kertaa paikan Manhattanin avausviisikosta ja kahmi 13 minuutin aikana neljä levypalloa. Joukkueen kauden viimeinen MAAC-konferenssin ulkopuolinen peli päättyi Nebraskan 51-71 (25-37) -voittoon. Manhattan on tähän mennessä kerännyt kolme voittoa ja seitsemän tappiota.

Ella Väätäsen Long Island joutui taipumaan kotonaan, kun Vermont oli askeleen edellä ja otti kotiinviemisiksi voiton lukemin 73-62 (33-31). Kaudella ensimmäistä kertaa avausviisikkoon nousseen Väätäsen 20 minuutin iltapuhde tuotti neljä pistettä, kolme levypalloa sekä yhden heitontorjunnan.

Ottelutilastot​

Northern Illinoisin Ninni Salmi teki kauden toisen esiintymisensä ottelussa Southern Illinoisia vastaan. Salmi avasi pistetilinsä pussittamalla kaksi pistettä pikaisen kolmen minuutin parkettikomentonsa aikana. Ottelu päättyi Southern Illinoisin voittoon numeroin 80-61 (42-22).

28.6.2023 09:52 NCAA

Elsa Lemmilä on valinnut yliopistonsa ja suuntaa Ohio Stateen

Suomalaisten koripallon suurlupaus, Tapiolan Hongan kasvatti, Elsa Lemmilä, 18, on valinnut yliopistonsa. 197-senttinen Lemmilä siirtyy syksyllä 2024 Ohio Staten yliopistoon.

4.5.2023 12:27 NCAA

Elina Arike vaihtoi yliopistoa ja suuntaa seuraavaksi Texas Techiin

C-USA-konferenssin vuoden puolustuspelaajaksi valittu Elina Arike, 23, vaihtaa yliopistoaan Yhdysvalloissa. Edelliset kolme kautta UTEP:ssa pelannut Hyvinkään Pontevan kasvatti suuntaa seuraavaksi Texas Techiin.

3.5.2023 17:58 Susiladies

Elina Aarnisalo valitsi UCLA:n yliopiston

Suomi-koriksen suurlupaus, päättyneellä kaudella naisten Korisliigaa HBA-Märskyssä pelannut Tapiolan Hongan kasvatti Elina Aarnisalo, 17, on valinnut yliopistonsa. 177-senttinen Aarnisalo liittyy syksyllä 2024 UCLA:n yliopiston riveihin.

14.6.2022 13:34 Susiladies

Sara Bejedi pukee jälleen ylleen Susiladies-paidan: ”Mun uran juuret tulee Suomen maajoukkuekoripallosta”

Susiladiesin Portugalia vastaan pelattavissa vierasotteluissa tullaan näkemään Sara Bejedin, 21, paluu Suomen paitaan. Edelliskerrasta, kun Bejedi on edustanut Suomea, on ehtinyt kulua jo liki kolme vuotta.

15.4.2022 09:02 Susiladies

Janette Aarnio on valinnut yliopistokseen South Floridan

HBA-Märskyä kuluneella kaudella edustanut Janette Aarnio, 19, on valinnut menevänsä ensi kaudeksi South Floridan yliopistoon. Helsingin NMKY:n kasvatti on ehtinyt pelata jo neljä maaottelua Susiladiesin paidassa.

9.4.2022 19:40 Susiladies

Upean yliopistouran pelannut Lotta-Maj Lahtinen suuntaa ammattilaiskentille, mukana WNBA:n varaustilaisuudessa maanantaina

Edelliset neljä kautta kovatasoista Georgia Techin yliopistoa edustanut Susiladiesin takapelaaja tähtää ammattilaisuraan. Lappeenrantalaislähtöinen takapelaaja on ilmoittautunut WNBA:n varaustilaisuuteen.

19.11.2021 07:16 NCAA

Henna Sandvik on sitoutunut NCAA:n lopputurnauksen ”Elite Eightiin” yltäneeseen Indianaan

Tapiolan Hongan kasvatti, tällä kaudella HBA-Märskyssä naisten Korisliigaa pelaava, Henna Sandvik, 18, on sitoutunut Indianan yliopistoon. Susiladiesin EM-karsintajoukkueeseen kuuluva Sandvik aloittaa freshman-kautensa ”Hoosiersissa” syksyllä 2022.

25.8.2021 08:55 Susiladies

Liisa Taponen on sitoutunut Illinoisin yliopistoon

Kasvattajaseurassaan Tampereen Pyrinnössä loistodebyyttikauden naisten Korisliigassa pelannut Liisa Taponen, 19, on tehnyt suullisen sitoumuksen University of Illinoisin kanssa. Susiladiessa tulikasteensa tänä kesänä saanut Taponen siirtyy Yhdysvaltojen yliopistosarjaan syksyllä 2022.

5.4.2021 08:39 NCAA

Lotta-Maj Lahtinen sai kunniamaininnan NCAA:n ykkösdivisioonan valmentajien liitolta

Upean kauden Georgia Techin paidassa pelannut Lotta-Maj Lahtinen sai kunniamaininnan, kun naiten valmentajien liitto (WBCA) valitsi All-American-joukkueen NCAA:n naisten ykkösdivisioonasta.

29.3.2021 08:32 NCAA

Lotta-Maj Lahtinen upotti upeat 20 pistettä, South Carolina veti pidemmän korren

NCAA:n naisten lopputurnauksen kuudentoista parhaan joukossa Lotta-Maj Lahtinen ja Georgia Tech putosivat leikistä ulos, kun South Carolina eteni puolivälieriin 65-76 (35-39). Lahtinen oli koko ottelun paras pistenainen 20 pisteellä.