Korisliiga-ennakko: Helsinki Seagulls, Kouvot ja Kauhajoki

30.9.2022 09:45 Okko Järvi tekee Korisliiga-comebackinsa Helsinki Seagullsin väreissä. Jyri Lehtonen näkee Kouvojen nuorissa suomalaisissa valtavan potentiaalin. Henri Kantonen jatkaa huikeasta maajoukkuekesästä suoraan Kauhajoelle ja lisää mestaruuksia jahtaamaan.

Kauhajoen Henri Kantonen oli vakuuttava EM-kisoissa Susijengin kanssa. Nyt tähtäimessä on toinen peräkkäinen mestaruus Karhu Basketin kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa kolmelle ensimmäiselle paikalle sijoittuneilla joukkueilla.

Okko Järvi palaa Korisliigaan ja liittyy kokeneeseen Seagullsiin

Kauhajoen riveissä sekä mestaruuden vuonna 2019 että Vuoden pelaaja -palkinnon vuonna 2021 voittanut Okko Järvi on juuri viettänyt kauden Belgian Brysselissä ja palaa nyt kotimaan Korisliigaan. Tällä kertaa kuitenkin osoitteena on hänelle uusi seura, Helsinki Seagulls.

Ei ole silti mitenkään täysin odottamatonta, että Järvi päätyi tekemään sopimuksen juuri Seagullsin kanssa. Joukkueessa nimittäin yhdistyy taas vanha tuttu parivaljakko, joka on aiemminkin ollut yhdessä voitokas.

– Meillä on päävalmentaja Jussi Laakson kanssa aika paljon yhteistä historiaa ihan omiin Tapiolan Hongan junioriaikoihini asti, kun hän työskenteli seurassa erilaisissa tehtävissä. Ja viimeksi kun teimme yhteistyötä, tuli Suomen mestaruus Kauhajoella, Järvi kertaa.

Järvi on ennestään huipputason kotimainen pelaaja Korisliigassa ja lisäksi esiintynyt useissa nuorten maajoukkueessa ja kuulunut useana vuonna myös miesten maajoukkuerinkiin. Hänenkin kaltaisensa pelaaja voi silti yhä kehittyä, kun ura vie uusiin maisemiin.

Helppoa se ei silti ollut. Brysselissä rooli nimittäin vaihteli pelistä toiseen. Järvi saattoi avata yhdessä ottelussa pelinjohtajana ja toisessa taas valmentaja kielsi kuljettamasta palloa pompun vertaa. Järvi kertoo, että vaikka hän vietti vain yhden haastavan kauden Brysselin Phoenixissä, häneltä odotetaan nyt Seagullsin uudessa kokoonpanossa varmasti paljon.

– Ja niin kuuluukin. Jos olen viimeksi lähtenyt Korisliigasta Vuoden pelaajana, niin se laittaa oikeutetusti pienen paineen ylle, että täytyy näyttää olevansa sen arvoinen. Viime kausi oli totuttelua, mutta hioin silti samoja taitoja, joita käytän täälläkin, ja ainakin toivottavasti keräsin uutta pelikovuutta.

Joukkueena Helsinki Seagulls on pitänyt hyvin vakaata suomalaispelaajien runkoa jo muutaman vuoden ajan. Kentällä jatkavat tulevallekin kaudelle yhä Timo Heinonen, Antti Kanervo, Lassi Nikkarinen ja Sakari Laakso. Sen sijaan rivistä on poistunut kertaheitolla sellaisia tähtiä kuin Shawn Huff, Petteri Koponen ja Tuukka Kotti.

Yksi näkyvimpiä hankintoja poistujien tilalle on pitkän linjan ulkomaalaisvahvistus René Rougeau, joka on tehnyt aiempina vuosina todella kovaa jälkeä, missäpä muuallakaan kuin Kauhajoella. Valmentaja ei ole siis ainoa, jonka kanssa Järvellä on yhteistä historiaa.

– Nyt koko joukkueemme rakenne on hyvin erilainen kuin parina viime vuonna, ja itse pidän tätä uutta rakennetta erittäin sopivana. Viime vuosiin nähden Seagullsin pelityyli tulee varmasti vähän muuttumaan. Peli nopeutuu huomattavasti, ja aggressiivisuuden taso tulee nousemaan, Järvi lupaa.

Helsinki Seagulls 22-23 pähkinänkuoressa


Loukkaantumiset ovat piinanneet Kouvoja, mutta joukkue on täynnä kotimaista potentiaalia

Kouvojen viime kausi näytti runkosarjan perusteella erittäin lupaavalta. Kymenlaaksolaiset lähtivät ylempään jatkosarjaan toisella sijalla ja jatkoivat vielä pudotuspeleihinkin samassa tilanteessa. Kuitenkin heti ensimmäinen kierros osoittautui seuran kohtaloksi, kun seitsemänneltä sijalta ponnistanut Kataja Basket lähetti Kouvot kesälomalle.

Jälleen tälläkin kaudella päävalmentajana jatkaa eräänlaiseksi paikallislegendaksi muodostunut Jyri Lehtonen. Vaikka hän ei olekaan Kouvolan kasvatteja, hän on valmennusurallaan työskennellyt joukkueen peräsimessä jo peräti kymmenellä eri pelikaudella.

– Pelaajanippumme on paperilla hyvin kasassa. Viides amerikkalainen saapui vähän muita myöhemmin, mutta olemme päässeet harjoittelemaan melko kattavasti. Hannes Pöllän puuttuminen rotaatiosta on oikeastaan ainoa negatiivinen asia. Hän ei näytä pääsevän mukaan vielä moneen viikkoon, Lehtonen kertoo.

Pöllä loukkaantui kesällä maajoukkuevastuita hoitaessaan, mikä hankaloittaa kieltämättä Kouvojen korinalustyötä huomattavasti. Joukkue on pitänyt tällekin kaudelle viime vuodelta tutun filosofiansa eli pelaa yhä kahdella kotimaisella sentterillä, joille halutaan antaa kunnon mahdollisuus kehittyä ja edetä urallaan. Toki loukkaantumisten sattuessa tämä aiheuttaa Lehtoselle päänvaivaa. Joukkue sai jobin postia tällä viikolla, kun Henri Permanto loukkaantui valmistavassa ottelussa Vilpasta vastaan ja on sivussa koko kauden.

– Meillä ei ole tarvetta vaihdella pelaajia enää mihinkään, mutta roolimme ja pelipaikkamme eivät ole tällä hetkellä tasapainossa. Alku tulee olemaan selviytymiskamppailua, kunnes saamme rivit täyteen. Seassa varmasti nähdään myös jonkin verran pienemmän viisikon peliä.

Nykyinen ongelma ei varsinaisesti ole uusi. Lehtonen toteaa, että syy siihen, että edeltävän kauden playoffit päättyivät niin kuin päättyivät, oli hyvinkin samankaltainen.

– Ei siihen ollut kuin yksi syy. Menetimme kaksi liigan top kymmeneen lukeutuvaa pelaajaa juuri ennen pudotuspelejä, ja sen takia emme olleet enää sama joukkue kuin runkosarjassa. Siinä oli syytä ihan riittävästi, hän huokaa.

Kunhan Kouvot on täysilukuinen, tulevaisuus näyttää siis erittäin valoisalta. Lehtonen toteaa, että sarjassa ei ole hänen havaintojensa mukaan tänä vuonna yhtäkään joukkuetta, jota voisi nimittää heittopussiksi, mutta Kouvoilla on silti kaikki aseet ratkaista otteluita hyväkseen. Monilta osin tuttu joukkue puolustaa jälleen koko kentän mitalta, juoksee lujaa ja ottaa nopeita ratkaisuja.

– Ainoa merkittävä asia, johon kaipaan viime kauteen nähden parantamista, on se, että hitaampiin hyökkäyksiin täytyy saada vähän enemmän järkeä mukaan. Uskon, että Emil Uotila ja Joel Mäntynenkin tulevat tällä kaudella lyömään läpi. Meillä on rivi todella potentiaalisia pelaajia.

Kouvot 22-23 pähkinänkuoressa


Hallitseva mestari Kauhajoki pelaa nuorella joukkueella mutta on edelleen ennakkosuosikkeja

Kauhajoki hoiti viime keväänä finaalit kotiin selkein voitoin 4–1 ja juhli kolmatta miesten Korisliigan mestaruuttaan. Eikä tämä tullut varsinaisesti yllätyksenä. Jo runkosarjan aikana joukkue piti sen verran turvallista etäisyyttä kaikkiin kilpailijoihinsa, että myrskyn merkit näkyivät kauas.

Tänä syksynä Kauhajoki käynnisti työnsä kamppailemalla Mestarien liigan karsinnoissa paikasta kansainväliseen sarjaan. Kohtaaminen slovakialaista Patrioti Leviceä vastaan päättyi kuitenkin yli 20 pisteen tappioon.

Kotimainen tähtitakamies Henri Kantonen ei säästele sanojaan kommentoidessaan pettymystä.

– Aika kylmä suihku tuli. Se herätti paljon sellaisia ajatuksia, että meillä on joukkueena vielä huomattavasti tekemistä ennen kuin olemme valmiita. Aika pahaan paikkaan joutuu, jos yrittää nyt suoralta kädeltä selittää, missä ongelma oli.

Saatuaan pettymyksen ilmaistua hän kuitenkin jatkaa, että ei missään nimessä usko, että yhden ottelun perusteella kannattaa olettaa, että tämä olisi taso, jolla joukkue pelaa kokonaisen Korisliiga-kauden. Jokaisen kauden alussa on erilaisia sisäänajo-ongelmia – ketä ovat maajoukkueessa, ketkä parantelevat vaivoja. Näitä ongelmia pystyy nopeasti ratkomaan.

– Tarvitsemme selkeästi lisää harjoituksia koko porukalla. Kun pääsemme tositoimiin, alamme nähdä, miten homma alkaa muodostua. Päivä kerrallaan on mentävä, ja joka päivä on pystyttävä edellistä parempaan.

Yksi niistä, joiden sisäänajoa Korisliiga-seurassa on hidastanut nimenomaan maajoukkue, on Kantonen itse. Hän pelasi EM-lopputurnauksessa Susijengin riveissä suorastaan häkellyttävän laadukkaita otteluita ja jäi varmasti suomalaisten koripallofanien mieleen, vaikka eivät kaikki olisi häntä ennakkoon kunnolla tunteneetkaan.

– Se toki myöhästytti vähän mukaanpääsyäni Kauhajoelle, mutta meillä on pelinjohdon ja -jakamisen osalta hyvin selkeät sävelet viime kauden perusteella. En usko siihen, että oma roolini kauheasti muuttuu, vaikka takana olisikin hienoja hetkiä maajoukkuekentillä. Mutta siihen uskon, että olen tällä kaudella selkeästi parempi pelaaja kuin viime kaudella.

Kauhajoen pelifilosofia pysyy monilta osin ennallaan. Kantonen kertoo, että joukkue on lisännyt kokoonpanoonsa aiempaa enemmän urheilullisuutta, jotta puolustus tulee aggressiivisemmaksi ja hyökkäys nopeammaksi, mutta pelaajissa on monia tuttuja. Mukana on ulkomaalaisvahvistuksista niin Cameron Jones kuin Lee Skinnerkin. Suomalaisista rivissä jatkaa useampikin, muiden muassa erinomaisesti pelannut Severi Kaukiainen. Lisäksi nippuun on saatu Itävallan ja Ranskan retkiltään palannut espoolaissentteri Daniel Dolenc.

Kantonen toteaa, että vaikka kotimainen pelaajalista on pääosin jo vakiintuneita runkopelaajia, heillä on etuna harvinaisen nuori joukkue.

– Varmaankin saa itse entistä enemmän ohjata ja opastaa tuoreempaa väkeä. Olen kuitenkin 25-vuotiaana koko porukan vanhimmasta päästä, hän nauraa.

Karhu Basket 22-23 pähkinänkuoressa

 
8.1.2024 13:45 Korisliiga

Kauhajoen Topias Palmi Korisliigan joulukuun kuukauden pelaaja

Täyskäännöksen Korisliigassa tehneen Kauhajoen Topias Palmi on valittu joulukuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

7.1.2024 19:11 Korisliiga

Pyrintö vihdoin voittoputkessa – Lahti jumissa putoamispaikalla

Tampereen Pyrintö otti kolmannen voittonsa putkeen, yhteensä kuudennen koko kaudella.

6.1.2024 20:59 Korisliiga

Koivisto järjesti kolmosjuhlat – Vilpas täpärästi Kouvoja vahvempi

Mikko Koivisto sylki kaukoheittoja, kun Salon Vilpas vei kotivoiton tuplajatkoaikaväännöstä.

5.1.2024 21:08 Korisliiga

Nokia yllätti Seagullsin kärkikamppailussa – Kataja syrjäytti Korihait kolmossijalta

Miesten Korisliigassa sarjapisteitä jaettiin BC Nokialle, Kataja Basketille, Kauhajoelle ja KTP-Basketille.

3.1.2024 20:33 Pääjuttu

Kataja ja Kobrat palasivat voittojen tielle – Kauhajoen vauhti ei riittänyt

Miesten Korisliigan sarjataulukossa sijat 3–9 ovat parhaillaan tiiviissä sumpussa – vain kuuden pisteen haarukassa. Tänään tuossa välikössä asemiaan paransivat Kataja Basket ja Kobrat.

2.1.2024 20:24 Korisliiga

Pyrinnölle toinen perättäinen voitto – pisteitä myös Korisliigan kärkikaksikolle

Miesten Korisliigan kärkikaksikko porskuttaa menojaan, mutta alemmille sijoille jumiutunut Tampereen Pyrintö on kohentanut myös otteitaan.

2.1.2024 11:36 Korisliiga

Korisliigan katsojakeskiarvo noussut jo yli koronapandemian edeltävän ajan

Joulun välipäivinä pelatut ottelut vetivät katsomoihin kauden ennätysyleisöt seitsemällä paikkakunnalla. Kaikki 12 joukkuetta keräsivät kotiotteluihinsa pyhien välissä syksyn keskiarvoa korkeamman yleisömäärän.

31.12.2023 17:12 Korisliiga

Lahti pitkästä aikaa voiton makuun – Kouvot vei tuplajatkoaikaväännön Nokiaa vastaan

Miesten Korisliigan uuden vuoden aaton väännöissä voittajiksi selvisivät Lahti Basketball ja Kouvot.

30.12.2023 20:27 Korisliiga

Vilpas kiilasi Katajan edelle – Seagulls kasvatti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa otteluvoitot menivät Salon Vilppaalle, Helsinki Seagullsille, Korhaille ja Tampereen Pyrinnölle. Illan vakuuttavin tilasto oli tappiosta huolimatta Antto Nikkarisen 18 syöttöä.

28.12.2023 20:36 Korisliiga

Jatkosarjalohkojen rajapyykillä kova vääntö käynnissä – pisteitä tänään muun muassa Kobrille ja Vilppaalle

Miesten Korisliigassa pelattiin täysi kierros, jossa sarjapisteitä ottivat Kobrat, Salon Vilpas, Kauhajoki, Helsinki Seagulls, Bisons Loimaa ja BC Nokia.

27.12.2023 15:23 Korisliiga

Ilmari Toikkanen Tanskasta Tampereen Pyrintöön

Ex-Kouvo Ilmari Toikkanen palaa Korisliigaan. Tällä kertaa paikka löytyi Tampereen Pyrinnön kokoonpanosta.

22.12.2023 20:14 Pääjuttu

Palmi ja Luukkonen olivat vedossa – Kauhajoki kohosi Korisliigan viidennelle sijalle

Miesten Korisliigan viimeisessä ottelussa ennen joulutaukoa Kauhajoki kaatoi KTP-Basketin.

22.12.2023 10:57 Korisliiga

Korisliigan marraskuun pelaaja Mar’Qualen Grant: ”Koripallo on sama peli riippumatta siitä, missä päin maailmaa sitä pelataan”

Helsinki Seagullsin Mar’Qualen Grant johti marraskuussa 2023 joukkueensa voittoon kaikissa viidessä ottelussa. Joulukuussa joukkueen lento on jatkunut samanlaisena.

21.12.2023 14:00 Korisliiga

Kilpailuvuoden 2024–25 Korisliigojen sarjalisenssien hakijat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti Korisliigan, naisten Korisliigan, miesten I divisioona A:n ja naisten I divisioonan seurojen piti hakea kilpailuvuoden 2024–25 sarjalisenssiä kyseisiin sarjoihin sarjalisenssihakemuksella joulukuun 15. päivään mennessä.

19.12.2023 20:31 Pääjuttu

Kauhajoki piti lokakuun pelaaja Erik Sajantilan aisoissa – Topias Palmi jälleen kentän pistekuningas

Miesten Korisliiga-illan ainoassa ottelussa Kauhajoki haki vierasvoiton Lahdesta.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

16.12.2023 20:26 Korisliiga

Kotimaisten pistetykkien ilta – Järvi ja Palmi johtivat joukkueensa voittoihin

Miesten Korisliigassa sarjakärki Helsinki Seagulls vahvisti johtoasemaansa, ja haastajat Kauhajoki ja Kataja Basket jatkavat kipuamistaan.

15.12.2023 21:00 Pääjuttu

Bisons vahvempi Lahtea vastaan – loimaalaisille kauden ensimmäinen vierasvoitto

Bisons Loimaa ja Lahti Basketball yrittävät kumpikin välttää putoajan paikalle jäämisen. Tänään Bisons oli vahvempi.

13.12.2023 20:58 Korisliiga

Nokia jätti Korihait taakseen – saavuttaa hiljalleen sarjakärkeä

BC Nokia tuo lisäjännitystä Korisliigan kärkikamppailuun. Tänään kaatui lähin haastaja Korihait.

12.12.2023 21:11 Korisliiga

KTP voittoon Kouvoista Miikka Marttisen erinomaisen heittoillan avulla

KTP-Basket vei sarjapisteet Kymenlaakson derbystä ja on nyt Kouvoja voiton verran edellä sarjataulukossa.

Näytä lisää vastaavia