Hanno Möttölä: ”Karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa”

15.8.2012 Susijengin korinalustan voimahahmo ja kapteeni Hanno Möttölä, 35, uhkuu itseluottamusta perjantaisen EM-karsinta-avauksen lähestyessä. Sunnuntaina Susijengi vavisutti koripallomaailman voimasuhteita hakemalla vakuuttavan voiton MM-hopeamitalisti Turkista, ja Möttölä kertoo olevansa parhaassa kunnossaan moneen vuoteen.

Susijengin ”preseason” kääräistiin pakettiin viime sunnuntaina, kun joukkue haki makeaakin makeamman 98–82 (59–41)-revanssivoiton kahden vuoden takaisesta MM-hopeamitalisti Turkista. Susijengi ehti pelata kolmen viikon aikana seitsemän kovan tason kansainvälistä ottelua, joissa joukkueen saaliiksi jäivät Turkin lisäksi Iran sekä Bosnia & Hertsegovina.

– Pelasimme selkeästi ehjemmän 40-minuuttisen sunnuntaina kuin viikon takaisessa Turkki-ottelussamme. Selvää on se, että meitä vastaan on aika nihkeä pelata, koska olemme aika ratkaisu- ja heittovoimaisia kaikki. Nyt kuusi kolmosta pisti sisään Mikko Koivisto, seuraavassa matsissa se voi olla vaikka Sasu Salin ja sen jälkeen joku kolmas, Möttölä arvioi sunnuntaista Turkki-voittoa.

Möttölän mukaan Bambergin turnauksen ottelut Saksaa ja Turkkia vastaan alleviivasivat niin Susijengin vahvuuksia kuin kehitysalueitakin.

– Meidän joukkuepelimme pieniä puutteita ovat koko ja levypallovoima, ja meidän on asennuttava peliin nämä puutteet mielessämme. Lauantain Saksa-pelissä emme olleet näillä osa-alueilla ajan tasalla, mutta Turkkia vastaan pärjäsimme hyvin, tuloksena tappio ja voitto. Ei tämä mitään ydinfysiikkaa ole, Möttölä virnistää.

Susijengi avasi maaottelukesänsä Italian Trentossa saalistaen neljän joukkueen turnauksessa voiton Bosnia & Hertsegovinasta sekä tappiot Italialle ja Montenegrolle. Viikkoa myöhemmin Istanbulissa Suomi taipui Turkille, mutta haki olympiakävijä Iranin päänahan. Möttölän mukaan joukkue paransi otteitaan turnaus turnaukselta aina Bambergin huipennukseen asti.

– Ei meitä missään vaiheessa kesää yrityksen puutteesta ole voitu moittia. Pelaamme varmaan vielä nopeampaa peliä kuin koskaan aiemmin johtuen osaksi siitä, että Rannikon Teemu ei ole tällä hetkellä järjestelemässä hyökkäyksiämme eli joudumme luomaan tekopaikat suoraviivaisemmalla ja vähän nopeammalla pelillä. Oikeastaan ainoa asia, mitä vielä kaipaamme, on suoritusvarmuus pelien sisällä: otteluiden sisällä on tullut liikaa ylä- ja alamäkiä, mutta se on perjantaihin mennessä toivottavasti hoidettu.

Isossa päässä leveä rotaatio 

Möttölä sai EM-kisakasteensa jo 18-vuotiaana teinipoikana, jolloin miesten päävalmentaja Henrik Dettmann nosti hänet Suomen kisamiehistöön Ateenan kisoissa 1995. Toisen kerran Möttölä kantoi Suomen sinivalkopaitaa EM-kisoissa viime vuoden Liettuan kisoissa, joissa Suomi sijoittui historiallisesti yhdeksänneksi.

Möttölällä on vuoden takaisista kisoista katkeransuloiset muistot: Susijengin menestys lämmitti, mutta toisaalta konkari joutui seuraamaan monen ottelun ratkaisuhetket penkiltä loukkaantumisista johtuen.

– Selkäni meni hajalle ennen EM-kisojen alkua, ja kisoissa alkoi vielä nivunenkin oireilla. Selkä alkoi vasta vapun korvilla palata entiselleen. Totta kai oli hienoa pelata sen verran kuin pelasin, mutta henkilökohtaisella tasolla oli tietenkin pettymys, että minuutit jäivät sattuneista syistä vähiin, Möttölä muistelee.

Kolmas syyskuuta 2011 Möttölä pommitti kymmenen pistettä antoisien tuuletusten saattelemana, kun Suomi kaatoi Bosnia & Hertsegovinan pistein 92–64 ensimmäiseksi EM-kisavoitokseen 34 vuoteen. Konkarin harras toive on, että lähitulevaisuus tuo mukanaan samanlaisia tähtihetkiä maajoukkuepaidassa.

– Fyysisesti fiilikseni on nyt parempi kuin useampaan vuoteen. Kukaan ei tässä iässä lähde enää puhtaalta pöydältä, mutta olen nyt ihan hyvässä iskussa ja saanut muutaman hyvän matsin alle. Viime vuosien loukkaantumishistorian huomioon ottaen minulle kaikki kaikessa on, että saan vedettyä seuraavat viikot terveenä läpi ja nauttia koriksesta.

Terveen Möttölän kanssa Susijengillä on kasassa luotettava korinaluskalusto kansainvälisiin matseihin: Möttölän lisäksi duunariäijät Tuukka Kotti ja Kimmo Muurinen, monipuolinen hyökkäyspään pelaaja Gerald Lee jr, uusi tulokas Ville Kaunisto sekä puolustuspään lukko Vesa Mäkäläinen ovat jakaneet minuutteja tasaisesti valmistavissa maaotteluissa.

– Meillä on kasassa täysi isojen kaverien rotaatio. Voi tulla matseja, joissa viisi kaveria tekee viisi pistettä, tai sitten matseja, joissa joku tekee 20 pinnaa ja muut viisi, Möttölä arvioi.

Yhdeksän vuoden tauon maajoukkueen kokoonpanoon palannut Ville Kaunisto on ollut Möttölän mukaan tervetullut lisäys Susijengin isoon päähän.

– Ville on todella vahvat koripallotaidot omaava pelaaja, jolla on korkea koris-ÄO. Pelaamme vähän epäortodoksista korista maajoukkueessa, mutta Bambergin turnauksessa hän osoitti olevansa jo sinut pelitapamme kanssa.

”Nyt alkaa koripalloshakki” 

Susijengi palaa tositoimiin perjantaina, jolloin Helsingin Jäähallin ”Sudenpesään” Suomea saapuu haastamaan Albania EM-karsintojen avausottelussa.

– Tähän mennessä kesän maaottelut on vedetty omia kuvioita opetellen, mutta nyt alkaa se koripalloshakki, mistä minä pidän; alamme scoutata vastustajia ja ottaa heiltä syömäaseet pois, Möttölä intoilee.

Susijengi on kesän 2012 EM-karsinnoissa epätavallisessa asemassa: Liettuan kisojen yhdeksäs sija takasi Suomelle paikan EM-karsinta-arvonnan ykköskorissa ensimmäistä kertaa koskaan. Möttölän mukaan karsintojen ykköskori on saavutettu etu, josta ei sovi tinkiä.

– Kun muita karsintalohkoja katsoo, emme pelaa missään nimessä helpoimmassa lohkossa, mutta vastassamme olisi voinut olla todellisia koriksen suurmaita. Seuraavien viikkojen aikana me joko käytämme viime kesän hienon suorituksemme hyödyksemme, tai palaamme karsintamatemaattisesti monta vuotta taaksepäin. Tuolla Euroopassa on monta korismaata, jotka janoavat päästä sinne, missä me olemme nyt, Möttölä muistuttaa.

Suomen suurimmaksi vahvuudeksi EM-karsinnoissa Albaniaa, Belgiaa, Puolaa ja Sveitsiä vastaan Möttölä laskee joukkueen tasaisuuden. Myös ryhmän minimitavoite on selvillä: Helsingin Jäähallin Sudenpesässä ei ole lupa hävitä.

– Petteri Koposta lukuun ottamatta meillä ei ole perinteisiä go to -pelaajIa, vaan olemme enemmän tai vähemmän kaikki roolipelaajia, joilla on vihreä valo ja paljon vastuuta molemmissa päissä. Jos vastustaja scouttaa meiltä kaverin tai kaksi pois, kokoonpanossamme on edelleen monta muuta jätkää, jotka voivat ratkaista, Möttölä arvioi.

– Ilmiselvää on se, että karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa kotiin, oli vastassa sitten kuka tahansa, ja pari vierasottelua päälle. Jokainen vastustaja on otettava tosissaan. Albania ei ole varmaan lohkon ennakkosuosikki, mutta siellä päin maailmaa on kovia joukkueurheilumaita, ja jokainen peli alkaa tasatilanteesta.

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

Näytä lisää vastaavia