Touko Tainamo luottaa edelleen omiin vahvuuksiinsa

13.6.2023 11:45 Koronakesän 2020 susileirityksessä Touko Tainamo jyräsi treenipelaajan paikalta tiensä maajoukkuemiehistöön. Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana MuKin kasvatti on kasvanut korkoa Denverin NCAA-joukkueessa ja on saapunut Susijengi Rising Stars -ryhmään kaukoheittotaidolla varustettuna vanhan koulukunnan korinalusjyränä.

Kolme vuotta sitten, kesällä 2020, vietettiin maailmanlaajuisen koronaviruspandemian ensimmäistä aaltoa ja Susijengi kutsui kesän leiritykseen koolle pääosin parikymppisistä pelaajista kootun uuden sukupolven susimiehistö aina Edon Maxhunista Elias Valtoseen ja Mikael Jantuseen.

Tuohon joukkueeseen Touko Tainamo päätyi enemmän tai vähemmän yllättäen. Vuotta aikaisemmin Tainamo oli kunnostautunut 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen ison pään monitoimityökaluna, ja hän saapui Susijengin harjoituksiin kokeilemaan, mihin asti duunarimentaliteetti ja positiivinen häikäilemättömyys vievät.

- Edellinen kesä oli mennyt hyvin ja olin mielestäni HBA-Märskyn kanssa vietetyn divarikauden aikana kehittynyt tosi paljon. Alkukesän 2020 aikana tarjoutui meille vähän nuoremmillekin pelaajille mahdollisuus ottaa osaa Susijengin leirityksiin ja se meni sen verran hyvin, että mulle tuli kutsu Lohjalla pelattuun Viro-maaotteluun, Tainamo muistelee.

Vaikka miesten maaottelun pistetili jäikin Tainamolta Kisakallion maaottelussa avaamatta, hän muistaa kenttäkomennuksen yhtenä varhaisen uransa kohokohtana. Maaotteluminuutit olivat palkinto kymmenistä kesän aikana vietetyistä treenitunneista jokaiseen tilanteeseen kovaa saapuvana korinalusjyränä, joka ei pelkää iskujen antamista tai vastaanottamista.

- Mä olen aina pitänyt sitä kohteliaisuutena, jos joku pelaaja sanoo, ettei ole kiva pelata sua vastaan. Sillä mentaliteetilla lähdin sen kesän Susijengi-leirityksiinkin. Suunnitelmana oli pelata mahdollisimman kovaa ja ansaita sitä kautta minuutit vähän nimekkäämpien pelaajien joukossa.

Matematiikkaa, filosofiaa ja Nikola Jokic

Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana Tainamoa ei ole Suomi-paidassa nähty.

Kesän 2020 jälkeen Tainamo lähti Yhdysvaltoihin pelaamaan prep school -koripalloa, ja viimeisen kahden vuoden ajan hän on juossut kentälle NCAA-joukkue Denver Pioneersin aloitusviisikon sentterinä. Tainamo pääsi alusta asti isoille minuuteille ja kellotti toisella Denverin kaudellaan joukkueelleen 27,5 minuuttia, 10,6 pistettä ja 6,4 levypalloa ottelua kohden.

- Kun lähdin Denveriin, joukkueella oli tosi huono kausi alla, päävalmentaja vaihtui ja kokoonpanoonkin tuli yhdeksän uutta pelaajaa. Mulla painoi yliopistojengin valinnassa vaakakupissa tosi paljon se, että halusin saada alusta asti peliaikaa ja mahdollisuuden kehittyä kokemuksen kautta, Tainamo kertailee.

Tainamon ensimmäisellä yliopistokaudella Pioneers voitti vain kolmanneksen otteluistaan, mutta viimeksi päättyneellä pelikaudella joukkue voitti jo puolet otteluistaan. Samassa Tainamon vastuu kentällä ja pukukopissa on lisääntynyt jatkuvasti.

- Olen pelannut aika perinteisellä korinaluspelaajan paikalla, mutta olen yrittänyt näiden vuosien aikana kehittää kolmen pisteen uhkaani ja kommunikaatiotani kentällä. Valmentajat korostavat kumpaakin kehitysaluetta tosi paljon, Tainamo kertoo.

Merkillepantavaa on senkin, että Denverin vuoristokaupungissa Tainamo on saanut seurata aitiopaikalta myös Denver Nuggetsin ja Nikola Jokicin marssia kohti NBA:n mestaruutta.

- Pari kolme peliä ollaan menty jengin kanssa katsomaan kautta kohden ja olen välillä mennyt itsekseenkin katsomaan Nuggetsin pelejä. Mun pelipaikalle ei oikein parempaa esikuvaa voi olla kuin Nikola Jokic, naurahtaa Touko.

- Jokic on ylivoimaisesti siistein pelaaja, jonka olen koskaan nähnyt pelaavan. Se pelaa tosi erilaista koripalloa kuin kukaan muu. Jokic ei välttämättä näytä niin tehokkaalta, mutta häntä on melkein mahdotonta puolustaa oikein. Ilman muuta tuollaista kaveria katsoessa omaa peliäkin tulee ajateltua luovemmin.

Pelikentällä kunnostautumisen lisäksi Tainamo pitää kunnia-asiana suorittaa opintonsa kiitettävin arvosanoin. Iso mies pänttää Denverissä pääaineenaan matematiikka ja laajana sivuaineenaan filosofia.

- Matematiikka on ollut mulle aina luonteva valinta ja filosofiassa esitetään sellaisia kysymyksiä, joita mun mielestä on tärkeä miettiä. Tässä on vielä pari hyvää vuotta aikaa syventää omaa tietämystä.

Rouhijalle on paikkansa ammattilaisympyröissä

Tainamo on nyt palannut sinivalkopaitaan ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen ja kehittynyt merkittävästi kolmen vuoden takaisesta.

Hän kertoo kesän 2023 päätavoitteekseen Suomen joukkueen auttamisen voittojen tielle Kiinan universiadeissa. Yliopistouraa on vielä kaksi vuotta jäljellä, jonka jälkeen silmissä siintävät ammattilaiskentät.

- Lähdin tähän Rising Stars -leiritykseen sillä ajatuksella, että saan täällä parasta mahdollista treeniä alle Suomen parhaita pelaajia vastaan. Universiadeissa mennään niin pitkälle kuin mahdollista ja sen jälkeen palataan Denveriin valmistautumaan ammattilaisuraa varten. Ammattilaisuus on kuitenkin ollut mulla päätavoite ihan junnusta asti, Tainamo kertoo.

Susijengin sisäinen kilpailutilanne on viime vuosina kehittynyt merkittävästi. Tainamon pelipaikalla jengin korin alla partioi NBA-tason tähti Lauri Markkasessa, unohtamatta koko tukkua kansainvälisen tason profiilipelaajia aina Alexander Madsenista Fede Federikoon ja Mikael Jantusesta Olivier Nkamhouaan.

Tainamo kuitenkin näkee oman pelaajatyyppinsä lähempänä Juho Nenosen ja Daniel Dolencin kaltaisia rouhijoita, jotka osaavat tilannekovuudellaan ja periksiantamattomuudellaan tehdä asiat vaikeiksi vastustajalle.

- Tarkoitus on yrittää murtautua Susijengiin ihan vain pelaamalla mun omaa peliä. Jengissä on ollut viime vuosina muutama mun tapainen pelaaja, eli jos kehitykseni jatkuu tasaisena, uskon, että mulle tulee kyllä oma aikani, kun jaksan tehdä duunia ja olla kärsivällinen.

Touko Tainamo ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
7.7.2024 13:13 Susijengi

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Meillä on paljon, jonka varaan rakentaa”

Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.

6.7.2024 14:12 Susijengi

Kapteeni Sasu Salin: ”Näistä hetkistä voi vain nauttia”

Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.

4.7.2024 15:50 Susijengi

Remu Raitanen: ”Pitää olla aina valmis ottamaan heitto”

ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.

2.7.2024 10:45 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Viimeinkin pääsee keskittymään täysillä koripalloon”

Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

25.6.2024 12:17 Susijengi

Susijengi-debytantit Tumba ja Muurinen itseluottamuksella illan otteluun

Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

Näytä lisää vastaavia