Syrjintään tai epäasialliseen kommentointiin ottelutapahtumissa puututaan tiukasti

28.12.2023 18:50 Koripalloperhe tunnetaan yhteisönä, jonne kaikki ovat tervetulleita omana itsenään ja jossa ketään ei loukata tahallisesti. Uusi ottelutapahtumia koskeva ohjeistus on jatkoa Koripalloliiton tiukalle linjalle kaikenlaiseen häirintään tai syrjintään puuttumisessa.

Ohjeistuksen tarkoitus on antaa erotuomareille, toimitsijoille ja joukkueille keinot puuttua ottelutapahtuman toimihenkilöihin kohdistuvaan syrjivään tai epäasialliseen käytökseen siten, että ottelun pelaaminen kilpailusääntöjen mukaisesti voidaan varmistaa. Syrjivää tai epäasiallista kommentointia on kaikki yksilön ulkonäköön, kansallisuuteen, etniseen taustaan, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä kommentointi. Ohje löytyy Koripalloliiton sivuilta suomeksi ja englanniksi.

– Koripalloliitto on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Ottelutapahtumissa se tarkoittaa muun muassa sitä, että edellytämme hyvää ja kunnioittavaa käytöstä niin joukkueilta kuin yleisöltäkin. Hyvässä ja kannustavassa ilmapiirissä kaikkien on turvallista toimia, sanoo Koripalloliiton toimitusjohtaja Kati Packalén.

Mikäli tapahtumassa ilmenee syrjivää tai epäasiallista kommentointia, ottelun erotuomari raportoi siitä aina Koripalloliitolle.

Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle

Koripalloliitolla on nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle, ja liiton sivuilta löytyy ohjeet myös laajemmin kaikenlaisiin häirintä- ja syrjintätapauksiin puuttumiseen. Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle -dokumentti on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen hyödynnettävissä. Seuroille on myös tänä syksynä jaettu ohjeistus fiksuun käytökseen ja koripallosisältöjen levittämiseen sosiaalisessa mediassa.

Koripalloliitto on mukana Väestöliiton ja suomalaisen urheilun Et ole yksin -yhteishankkeessa, jossa edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Hankkeen puhelinpalveluun tai chattiin voivat olla yhteydessä urheilijat, urheilijan huoltajat, valmentajat, sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka ovat kohdanneet epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa.

– Arvot muuttuvat todeksi vain konkreettisten tekojen kautta. Se edellyttää sitä, että erityisesti koripallon parissa toimivat aikuiset ja vastuuhenkilöt ovat valppaita tämän asian suhteen, Packalén korostaa.

 
29.7.2024 15:56 Pääjuttu

Susijengi mukana kiusaamisvapaalla vyöhykkeellä – huippupelaajat kisailevat Tampereen K-Marketeissa 31. heinäkuuta

Suomen koripallomaajoukkueen pelaajat keräävät rastikilpailu-tyyliin jeesauspisteitä ja varoja kiusaamisen vastaiseen työhön. Kiusaamisvapaa vyöhyke on K-Market-ketjun toimintamalli, joka muistuttaa, että kiusaamiseen puuttuminen on meidän jokaisen vastuulla.

Näytä lisää vastaavia