Kirjaennakko: Kari Liimo – Suomen ensimmäinen lapsitähti

3.11.2003 Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Ensimmäisenä ote, jonka aiheena Kari Liimo – Suomen ensimmäinen lapsitähti.

"Kari Liimo laukoi lonkalta lauantai-iltana, kun BYU rullasi 98-85-voittoon St. Francisin yliopistoa vastaan," Salt Lake Tribune -lehden toimittaja Bill Coltrin kirjoitti keväällä 1969. "Liimolla oli kolmivuotisen uransa paras ilta 9850 fanin edessä hänen tehdessä 34 pistettä ja kerätessä 18 levypalloa."

Utahin osavaltiossa koripallo on kuningaslaji, ja kauden ylivoimaisesti tärkeimmät yliopisto-ottelut ovat aina kaksi runkosarjan ottelua Salt Lake Cityssä sijaitsevan Utahin yliopiston ja BYU:n välillä. Samalla tavalla kuin jalkapallo on uskonto monille keskieurooppalaisille ja eteläamerikkalaisille, Utah-BYU -ottelut ovat osavaltion asukeille ja kyseisistä yliopistoista valmistuneille elämän ja kuoleman kysymyksiä. Utahin yliopistossa arviolta 50 % oppilaista on mormooneja, mutta BYU:n mormoonit pitävät näitä "huonoina" mormooneina koska he ovat "synnillisessä" yliopistossa. Vaikka kausi menisi muuten penkin alle, vuosi on pelastettu, jos voittaa nämä kaksi ottelua.

Liimon seniorikaudella 1968-69 Deseret News -lehden toimittaja Nick Yengich ennakoi joukkueiden ensimmäistä kohtaamista seuraavasti:

"Varoitus Utahin valmentaja Jack Gardnerille: Liimo-mysteeri on selvinnyt! BYU:n laituri, joka dominoi kahdella edellisellä kaudella, on löytänyt jälleen vireen huonosti sujuneen alkukauden jälkeen. Viimeisessä kolmessa ottelussa hän on heittänyt 27 koria 53 yrityksellä ja kerännyt keskimäärin 24 pistettä ja 14 levypalloa per ottelu... Kun Liimo osuu parilla ensimmäisellä yrityksellä , hänestä tulee ‘Fabulous Finn’".

Salt Lake Tribunen Coltrin ennusti ottelun kulkua seuraavanlaisesti:

"Utahin on yritettävä jäähdyttää Kari Liimon kuumaa kättä... Voidaan suosiolla sanoa, että Utet ovat huomanneet Liimon viimeaikaiset otteet, ja heidän puolustuspelinsä tulee keskittymään hänen pysäyttämiseensä."

BYU veikin Utah-kamppailun pistein 73-67, vaikka Liimo ei pelannutkaan huippuottelua. Liimon johdolla BYU eteni NCAA-turnaukseen, mutta ensimmäisellä kierroksella vastaan asettunut New Mexico State oli kotikentällään liian vahva vieden ottelun nimiinsä 74-62.

Henkilökohtaisella saralla Liimo valittiin WAC-konferenssin ykkösviisikkoon kaudella 1967 ja kakkosviisikkoon kaudella 1968. Kaudella 1968 hän sai myös All-American -kunniamaininnan.

"Me olimme valtakunnan 20 parhaan joukossa melkein aina, mutta se on jäänyt minua jälkeen päin pikkusen harmittamaan, ettemme päässeet kertaakaan pelaamaan niitä legendaarisia UCLA:n joukkueita vastaan," Liimo muisteli. "Kaksi kertaa se jäi yhden matsin päähän. Se olisi ollut omalla tavallaan ikimuistoinen kokemus."

Liimon seniorivuoden aikana lähes jokainen NBA-joukkue kirjoitti tai soitti hänelle, ja edellisvuonna perustetusta ABA-liigastakin tuli muutamia yhteydenottoja. Agentit pommittivat myös häntä kirjeillä. Vuoden 1969 kesällä Los Angeles Lakers varasi Liimon seitsemännellä kierroksella, ja ABA:n Minnesota Pipers nappasi miehen oikeudet jo toisella kierroksella.

Vaikka Liimoa kiehtoi mahdollisuus pelata ammattilaisena, vaa’an toisessa päässä painoivat senhetkiset realiteetit.

"Silloin oli vielä tiukka linja ammattilaisuuden ja amatööriyden välillä," Liimo kertoi. "Harkitsin, että jos vaikka pääsen joukkueeseen, mutta en pärjää, tai putoan joukkueesta, peliurani maajoukkueessa olisi käytännössä ohitse. Amatööriksi takaisin tuleminen olisi kestänyt ainakin vuoden tai kaksi anomusten kautta. Minulla oli myös ehkä vähän koti-ikävä, joten päätin, että olkoon se ammattilaisuus. En lähtenyt leireille, ja palasin Suomeen."

Yli 30 vuotta myöhemmin Liimo myöntää avoimesti tilaisuuden karkaamisen harmittavan häntä edelleen.

"Kyllähän näin täytyy sanoa, että kun jättää jonkun mahdollisuuden käyttämättä, se olisi varmaan pitänyt kokea."

Lisätietoja Enemmän kuin peli -kirjasta

Mikko Simonin kirjoittama Enemmän kuin peli -kirja on myynnissä 10.11. lähtien kirjakaupoissa ja osoitteessa www.urheilumuseo.fi. Kirjan normaalihinta on 16,50 euroa. Kirja on myynnissä alennettuun 12 euron kappalehintaan vain seuraavissa koripallo-otteluissa. Saavu ajoissa paikalle, niin voit myös saada joidenkin kirjan avainhenkilöiden allekirjoitukset!

ma 10.11.

PuHu-LrNMKY

18.30

Myyrmäen Urheilutalo

ti 11.11.

Honka-Hapoel Tel Aviv (ISR)

18.30

Tapiolan Urheiluhalli

ke 12.11.

KTP-Namika Lahti

18.30

Karhuvuoren Urheilutalo

Mikko Simonin kirjoittamassa teoksessa suomalaiset koripalloihmiset kertovat ikimuistoisista saavutuksista, katkerista epäonnistumisista ja lajin opettamista elämänohjeista. Nämä parkettien pioneerit ovat halunneet jakaa tarinansa, koska he ovat kaikki ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä: koripallo on ollut heille enemmän kuin peli.

Kirjassa tarinoitaan jakamassa mm. Hanno Möttölä, Henrik Dettmann, Kari Liimo, Monni Sarkalahi, Ville Vainio, Lea Hakala, Timo Saarelainen, Kallu Tuominen, Heli Toikka, Antti Jokinen ja suomalaisen koripallon edesmennyt isähahmo Robert "Petteri" Petersen.

 
5.11.2003 Haastattelu

Kirjaennakko: Hanno Möttölä – Käpylän kundi

Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Toisena ote, jonka aiheena Hanno Möttölä – Käpylän kundi.

10.11.2003 Haastattelu

Kirjaennakko: Indy 2002 – Maailman huippujen joukossa

Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisi 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Neljäntenä ja viimeisenä ote, jonka aiheena Indianapoliksessa pelatut MM-kisat 2002, joissa Henrik Dettmannin valmentama Saksa saavutti MM-pronssia.

7.11.2003 Haastattelu

Kirjaennakko: Timo Makkonen – Michael Jordanin bisneskumppani

Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Kolmantena ote, jonka aiheena Timo Makkonen – Michael Jordanin bisneskumppani.

2.11.2015 18:52 Liittoa koskeva tiedote

Suomi hakee Susijengille kotikisoja 2017

Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2017 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. Maailmanlaajuisen lajin arvoturnauksen järjestämisellä Koripalloliitto haluaa tehdä kunniaa vuonna 2017 täydet 100 vuotta täyttävälle Suomelle sekä jatkaa Suomi-koriksen menestystarinaa. Samalla Koripalloliitto hakee järjestettäväkseen 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuja 2016.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

1.9.2015 08:02 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä tiistaina 1.9.

Tiistaina 1.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin tulevaan EM-kisaurakkaan. Numerossa mm. Sasu Salinin ja Erik Murphyn henkilökuvat, Suomen alkulohkovastustajien esittely, kisojen seurantaopas ja katsaus Susijunnujen superkesään.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

21.7.2015 15:00 Yhteistyökumppanit

Korisliigan sarjaohjelma kaudelle 2015/2016 julkaistu

Korisliigan kauden 2015/2016 jahti Pantteri-patsaasta pyörähtää käyntiin lauantaina 3. lokakuuta kahdella ottelulla, kun Lapuan Korikobrat mittelee Pohjanmaan herruudesta Kauhajoen Karhua vastaan ja Salon Vilpas saa isännöitäväkseen Tampereen Pyrinnön. Sunnuntaina 4. lokakuuta taas Helsinki Seagulls saa vieraakseen Bisons Loimaan Helsingin Jäähallissa pelattavassa ottelussa. Samana päivänä sarjanousija BC Nokia saa ensikasteensa Korisliigaan kotipelissään KTP-Basketia vastaan.

Kesäkuun KORI-lehti luettavissa netissä

Tiistaina 2.6. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on Kataja Basketin historiallinen Suomen mestaruus sekä päättynyt Korisliiga-kausi, jonka lisäksi haastattelussa on Eurocup-voittaja, Susijengi-tähti Petteri Koponen.

Näytä lisää vastaavia