Näin pelataan 18-vuotiaiden poikien EM-kisat

25.7.2024 11:26 Neljä alkulohkoa, kuusitoista joukkuetta, kuusitoista pudotuspelipaikkaa ja kolme mitalistia: Tampereen Hakametsässä 27.7.–4.8. pelattavat 18-vuotiaiden poikien vuoden 2024 EM-kotikisat pelataan jo tutuksi käyneellä nuorten arvokisamallilla.

Suomen 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kotikisoja Jyri Lohikosken valmennuksessa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Alkulohkovaihe 27.–29.7.

EM-kisojen kuusitoista joukkuetta on jaettu neljään neljän joukkueen alkulohkoon. Yhden alkulohkon joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen kolmen ensimmäisen kisapäivän aikana. Joukkueiden alkulohkon sijoitukset määrittyvät näiden kolmen ottelun perusteella.

• Lohko A: Belgia, Kroatia, Saksa, Turkki
  • Lohko B: Kreikka, Ranska, Ruotsi, Tanska
  • Lohko C: Israel, Italia, Latvia, Serbia
  • Lohko D: Espanja, Liettua, Slovenia, Suomi

Neljännesvälierä 31.7.

Nykymuotoisissa nuorten EM-kisoissa kaikki kuusitoista joukkuetta pääsevät neljännesvälieriin, jotka pelataan ristikkäin viereisen lohkon kanssa seuraavin peliparein: A1 vs B4, B1 vs A4, B2 vs A3, A2 vs B3, C1 vs D4, D1 vs C4, C2 vs D3 ja D2 vs C3.

Neljännesvälierien voittajat etenevät puolivälieriin ja neljännesvälierissä hävinneet joukkueet pelaavat kisojen alemmassa loppusarjassa sijoista 9.–16.

Alempi loppusarja ja sijoitusottelut 1.8., 3.8. ja 4.8.

Neljännesvälierissä hävinneet joukkueet siirtyvät pelaamaan alempaa loppusarjaa ja sitä myöten sijoitusotteluita.

Alempi loppusarja käynnistyy 1.8. neljännesvälierät hävinneiden joukkueiden kesken pelattavilla otteluilla, joiden voittajat siirtyvät pelaamaan kisojen sijoista 9.–12. ja häviäjät sijoista 13.-16. Sijoitusottelut pelataan kahtena viimeisenä kisapäivänä 3. ja 4.8.

Kisojen kolme viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta (14.–16.) pelaavat B-divisioonan EM-kisoja kesällä 2025. Ensi kesän EM-kisojen isäntäjoukkue Serbia on varmistanut kesän 2025 A-divisioonapaikkansa tämän kesän sijoituksestaan riippumatta.

Puolivälierät 1.8.

Neljännesvälierissä voittaneet joukkueet kohtaavat puolivälieräotteluissa 1.8. Puolivälierien voittajat etenevät semifinaaleihin ja puolivälierien häviäjät pelaavat sijoituksista 5.-8.

Ylemmät sijoitusottelut 3.–4.8.

Puolivälierissä hävinneet joukkueet pelaavat keskenään sijoituksista 5.–8. kahtena viimeisenä EM-kisapäivänä.

Mitalipelit 3.–4.8.

Puolivälierien voittajat pelaavat semifinaalit lauantaina 3.8.

Semifinaalit hävinneet joukkueet pelaavat EM-pronssiottelun sunnuntaina 4.8. ja kisat huipentuvat semifinaalien voittajien väliseen EM-finaaliin sunnuntai-iltana 4.8.

Suomen ottelut

Suomi pelaa kaikki alkulohko-ottelunsa Hakametsä 1:ssä.

• La 27.7. klo 18.30 Suomi – Liettua
  • Su 28.7. klo 18.30 Espanja – Suomi
  • Ma 29.7. klo 18.30 Suomi – Slovenia

Suomen neljännesvälierien ja myöhempien otteluiden pelipaikat tiedotetaan turnauksen edetessä. Turnauksen täydellinen otteluaikataulu löytyy täältä ja täydentyy niin ikään turnauksen edetessä.

Lipunmyynti ja ottelutallenteet

18-vuotiaiden poikien EM-kisoihin on myynnissä päivälippuja. Liput myynnissä täällä.

Kaikki ottelut ovat katsottavissa FIBA:n YouTube-kanavalla.

Hallitsevat mitalistit ja Suomen sijoitukset

Viime vuonna 18-vuotiaiden poikien ikäluokkaa edustivat vuosina 2005 ja 2006 syntyneet. U18-ikäluokan Euroopan mestaruuden vei kesän 2023 kisoissa Serbia, hopealle sijoittui Espanja, pronssille Saksa ja neljännelle sijalle Ranska.

Pääosin nuoremmasta, vuonna 2006 syntyneiden pelaajien ikäluokasta koostunut Suomen joukkue voitti kisoissa pelaamastaan kuudesta ottelusta kaksi ja päätyi kisojen 15. sijalle. Viime vuoden kisoissa maitaan edustaneet, 2006 syntyneet pelaajat ovat edustuskelpoisia myös Tampereen U18-kisoissa.

Vuosina 2007 ja 2008 syntyneiden pelaajien U16-ikäluokan EM-kisat päätyivät puolestaan Espanjan mestaruuteen. Hopealle päätyi Italia, pronssille Ranska ja neljänneksi Liettua. Suomi voitti kesän 2023 U16 EM-kisoissa pelaamastaan seitsemästä ottelusta yhden ja päätyi 12. sijalle.

Kisakokoonpanojen julkaisu

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA julkaisee kisoihin valitut kahdentoista miehen joukkueet perjantaina illalla kokouksensa jälkeen. Suomen kokoonpano julkaistaan myös Basket.fi:ssä ja Koripalloliiton sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoja: FIBA U18 virallinen EM-kisasivusto

Lisätietoja: FIBA:n nuorten EM-kisojen pelijärjestelmäkaavio

Sudenpennuilla urhoollinen taistelu Hakametsässä, mutta Espanja pudotti Suomen B-divisioonaan

Tampereen Hakametsässä pelattavissa U18 EM-kotikisoissa Sudenpennut hävisi toiseksi viimeisessä ottelussaan Espanjalle 65-71 (40-32). Suomi putosi täten ensi kesäksi B-divisioonaan ja pelaa sijoista 15-16 huomenna Tanskaa vastaan klo 13:30.

Serbia syöksi Sudenpennut ulos kahdeksan parhaan joukosta Hakametsässä

Tampereen Hakametsään oli kerääntynyt 1023 katsojaa todistamaan, kun Serbia pudotti Suomen ulos 18-vuotiaiden poikien EM-kotikisoissa kahdeksan parhaan joukosta. Sudenpennut hävisi 81-67 (37-26) ja pelaa täten sijoista 9-16. Kisojen kolme viimeistä joukkuetta putoavat ensi kesäksi B-divisioonaan, joten Sudenpennuilla on seuraavassa pelissä mahdollisuus varmistaa A-divisioonapaikka.

Slovenia liekitti kaaren takaa ja iski Sudenpennut kanveesiin

Tampereen Hakametsässä pelattavissa 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa Suomen alkulohkopelit tulivat päätökseen, kun Slovenia oli parempi loppulukemin 44-92 (23-46) 1375 katsojan edessä. Slovenia on kerännyt mainetta kisoissa joukkueena, joka ajaa erinomaisesti kohti koria. Sudenpentuja vastaan Slovenia yhdisti erikoisosaamisensa loistavaan heittopeliin, minkä myötä ero oli selkeä.

Sudenpennut taisteli, mutta ruuti ei riittänyt kaatamaan toista EM-finalistia Hakametsässä

Eilen ikäluokan hallitsevan Euroopan mestarin kaatanut Sudenpennut hävisi 18-vuotiaiden poikien Tampereen Hakametsässä EM-kotikisoissa Espanjalle 78-56 (40-29) 1771 katsojan edessä. Espanja oli kaksi vuotta sitten pidetyissä ikäluokan 16-vuotiaiden EM-kisoissa hopeamitalisti.

Sudenpennuille unelma-alku EM-kotikisoihin! Elmeri Abbey ratkaisi Liettuan kaadon 5,2 sekuntia ennen loppusummeria

Tänään Tampereen Hakametsässä käynnistyneet 18-vuotiaiden poikien EM-kisat saivat Suomen kannalta parhaan mahdollisen alun, kun Sudenpennut voitti Liettuan 81-80 (36-41) 1522 katsojan edessä. Elmeri Abbey ratkaisi pelin Suomelle 5,2 sekuntia ennen loppusummeria.

23.7.2024 10:00 Sudenpennut

Suomen kaikkien aikojen Top 10 juniorimaajoukkueet: Hakalasta ja Kulosesta 2020-luvun urotekoihin

U18 poikien EM-kotikisoja odotellessa on aika luoda katsaus Suomen koripallohistorian kaikkien aikojen parhaiten sijoittuneisiin juniorimaajoukkueisiin. Lea Hakalan ja Kari Kulosen johtamien joukkueiden uroteot ovat listalla edelleen kovaa valuuttaa, mutta seitsemästä parhaasta suomalaissijoituksesta viisi on tullut viimeisen kahdeksan vuoden sisään.

21.3.2023 12:00 Sudenpennut

Suomelle myönnettiin 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailut kesälle 2024

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.

25.8.2024 00:23 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on Euroopan mestari!

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kirjoitti suomalaiseen koripallohistoriaan uuden luvun voittamalla Ranskan EM-kisojen finaalissa 49-47 (32-25). Suomen koripallolle kyseessä oli sekä ensimmäinen mestaruus EM-tasolla että ensimmäinen mitali.

23.8.2024 22:21 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut historiallisesti EM-finaaleihin! Italia kaatui välierissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti Unkarissa pidettävien EM-kisojen välierissä Italian 52-61 (31-27). Loppuottelupaikka on Suomen nuorisomaajoukkueille jo nyt historiallinen, koska Suomi ei ole aiemmin saavuttanut mitalia A-divisioonan EM-kisoissa.

21.8.2024 22:15 Nuorten EM-kilpailut

Mitalipeleissä! Sudenpennut voitti emäntämaa Unkarin tyttöjen U16 EM-kisojen puolivälierissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni neljän parhaan joukkoon Unkarissa pidettävissä EM-kisoissa, kun Sudenpennut voitti emäntämaan puolivälieräottelussa 60-71 (26-29). Kyseessä on toinen kerta peräkkäin, kun Suomi on mitalipeleissä 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa.