Markkas-maniaa, yleisöennätyksen hätyyttelyä ja uuden sukupolven esiinmarssi: muistoja kesän 2016 FIBA U20-kotikisoista

22.7.2024 11:32 Tällä ja ensi viikolla Tampereella nähdään harvinaista herkkua, kun Suomi isännöi 18-vuotiaiden poikien EM-kotikisoja Hakametsässä. Edellisen kerran juniorien EM-kisoja pelattiin Suomessa kahdeksan vuotta sitten Helsingin U20-kotikisojen merkeissä. Nuo kisat muistuvat mieleen erityisesti Lauri Markkasen esiinmarssista, yleisöryntäyksestä ja Suomi-koriksen uuden sukupolven esittäytymisestä.

Kesän 2016 U20-kotikisojen kärkimuisto on hurmosvoitto mestaruuden voittaneesta Espanjasta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & FIBA.

Yleisö arvosti harvinaista herkkua

Koti-EM-kisojen järjestäminen on suomalaisen koripallon historiassa harvinaista herkkua. Ennen Helsingin kesän 2016 U20 miesten kisoja Suomi järjesti juniorikoripallon EM-lopputurnauksen edellisen kerran elokuussa 1982 Forssassa. Noissa kisoissa Suomen 16-vuotiaat tytöt sijoittuivat viidenneksi, joka oli tuolloin kaikkien aikojen toiseksi paras suomalaisen juniorimaajoukkueen EM-kisasijoitus.

Vuonna 2003 kansainvälinen koripalloliitto FIBA jakoi puolestaan Euroopan maajoukkueet nykyisinkin käytössä olevan mukaan A- ja B-divisiooniin. Suomi sai järjestettäväkseen historiansa toistaiseksi ainoat B-divisioonan EM-kisat kesällä 2006 Jyväskylässä. Noissa kisoissa Suomen 16-vuotiaat tytöt sijoittuivat B-divisioonan yhdeksänneksi.

Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla järjestettävät kesän 2016 20-vuotiaiden miesten EM-kisat osoittivat, että Susijengin otteluissa 2010-luvun alulla hurmos oli siirrettävissä myös juniorikisoihin. Kesän 2016 EM-kisat keräsivät päiväkohtaisella asteikolla 4126 katsojan keskiarvon, joka oli FIBA:n nuorten EM-kisojen kaikkien aikojen toiseksi korkein katsojamäärä. Katsojaennätystä pitää edelleen Liettuan kesän 2010 U18 EM-kisat, joissa otteluita seurasi 4291 katsojaa päivää kohden.

Kisojen yhden päivän yleisöennätys rikottiin alkusarjan kolmannessa ottelussa, jossa Suomen pojat kellistivät suuren ennakkosuosikin Ranskan 6979 katsojan edessä.

Lauri Markkanen show hurmasi Helsingin

Jyväskylän HoNsUn kasvatti ja toisen polven koripalloilija Lauri Markkanen oli kesällä 2015 vienyt nimiinsä 18-vuotiaiden poikien EM-kisojen pistekuninkuuden ja pelaamassa vahvasti itseään Susijengissä Montpellierin ja Lillen EM-kisakoneeseen ennen kesänsä päättänyttä loukkaantumista.

HBA-Märskyssä vietetyn divarivuoden jälkeen Markkanen kiskoi kesän 2016 U20 EM-kisoissa Suomi-paidan jälleen ylleen eikä aikaillut näyttää osaamistaan. Suurlupaus lietsoi kotiyleisön hurmokseen näyttävillä kolmosillaan, donkeillaan ja blokeillaan ja esitteli parastaan alkulohkon toisessa ottelussa upottamalla 31 pistettä sittemmin Euroopan mestaruutta juhlinutta Espanjaa vastaan. Mikä parasta, ottelun ratkaissut viime sekuntien kori syntyi niin ikään Markkasen kädestä.

Markkanen kirjautti kisojen aikana Suomelle 24,9 pisteen, 8,6 levypallon, 2,3 riiston, 1,3 blokin ja 1,0 syötön ottelukohtaiset keskiarvot ja hänet nimettiin turnauksen päätteeksi sen All-Star-viisikkoon yhdessä Espanjan Marc Garcian ja Francisco Alonson, Turkin Ömer Yurtsevenin ja Liettuan Kristupas Zemaitisin kanssa.

Espanjalle mestaruus, Suomi saalisti kolme voittoa

Suomi pelasi kotikisojen alkulohkonsa erinomaisesti kaatamalla niin tulevan mestarin Espanjan kuin Ranskankin. Avausottelussa voitto Israelia vastaan roikkui niin ikään tassunkantaman päässä ennen kuin Israel ykköstykkinsä Tamir Blattin johdolla nappasi voiton.

Kilpailu Euroopan kärjessä on kuitenkin kovaa: Suomi sai neljännesvälierissä vastaansa Liettuan, joka puristi suomalaishyökkäyksestä tehot pois ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Neljännesvälierän jälkeisessä, sijoitusottelupaikat määrittäneessä ottelussa Slovenia jatkoi suomalaistappioita ja suisti kotijoukkueen pelaamaan sijoista 13.-16.

Toiseksi viimeisenä kisapäivänä Ranska haki revanssin Suomesta. Kisojen päätöspäivänä Suomi oikaisi kurssinsa nujertamalla Unkarin selvin lukemin ja kuittaamalla kisojen 15. sijan.

Euroopan mestaruuden vei nimiinsä kollektiivisesti pelannut Espanja, joka kärsi turnauksen ainoan tappionsa alkulohkossa Suomelle. Suomen neljännesvälierävaiheessa peitonnut Liettua sijoittui hopealle ja pronssia vei Turkki. Seuraavaksi parhaiten sijoittuivat Saksa (4.), Italia (5.) ja tulevaa nousuaan ennakoinut Latvia (6.)

Helsingin kisoista pelaajia niin NBA:han kuin Euroliigaan

Kuten nuorten EM-kisoissa on tavanmukaista, Helsingin U20-kisoissa nähtiin kesällä 2016 koko joukko tulevaisuuden huippupelaajia NBA:sta, Euroopan kärkisarjoista ja maajoukkueista.

Kirkkaimmaksi tähdeksi Helsingin kisoista kohosi Markkanen, joka nimettiin kevään 2018 NBA:n tulokasviisikkoon, ja joka on sittemmin yltänyt mm. helmikuussa 2023 NBA:n All-Star-otteluun ja vienyt nimiinsä NBA:n kehittyneimmän pelaajan palkinnon.

Markkasen lisäksi Helsingin U20-kisoissa nähtiin neljä NBA:han asti yltänyttä pelaajaa. Ranskan Elie Okobo edusti Phoenix Sunsia 2018-20, Slovenian Vlatko Cancar on edustanut Denver Nuggetsia yhtäjaksoisesti syksystä 2019, Turkin Ömer Yurtseven on NBA-urallaan pelannut Miami Heatissa ja Utah Jazzissa ja Ukrainan Svi Mykhailiuk on seitsemän NBA-kautensa aikana kuulunut seitsemän seuran kokoonpanoon ja juhlinut tänä kesänä NBA:n mestaruutta Boston Celticsin kanssa.

Muita Helsingin kisoissa tuikkineita tulevaisuuden tähtiä olivat mm. Santiago Yusta (Espanja), Margiris Normantas, Laurynas Birutis ja Martynas Echodas (Liettua), Andreas Obst ja Karim Jallow (Saksa), Amine Noua (Ranska), Rihards Lomazs ja Klavs Cavars (Latvia), Vanja Marinkovic (Serbia), Denzel Andersson ja Simon Birgander (Ruotsi).

Suomen joukkueesta Korisliigan eturivi

Lauri Markkasen tähti lähti Helsingin kisojen jälkeen kiitoon aivan omia kiertoratojaan pitkin, mutta Suomen joukkueen jokainen pelaaja on jättänyt omalla tasollaan jälkensä Suomi-korikseen.

Takakentän kolmikko Lassi Nikkarinen, Tuomas Hirvonen ja Okko Järvi on kukin juhlinut urallaan vähintään kerran Suomen mestaruutta ja pelannut jo tähän mennessä lukuisia kausia Korisliigassa. Nikkarisella on palkintokaapissaan myös kaksi Korisliigan vuoden puolustuspelaajan palkintoa ja Järvellä yksi Korisliigan arvokkaimman pelaajan palkinto (MVP).

Susijengiin 2010-luvun lopulla noussut Fiifi Aidoo raivasi puolestaan Luxemburgin ja Norjan kautta tiensä takaisin Korisliigaan ja BC Nokiaan, jonka riveissä hän juhli viime keväänä Suomen mestaruutta avainroolissa. Juho-Matti Henttonen on pelannut useita kausia Korisliigassa, viimeksi KTP-Basketin paidassa. Arttu Saarijärvellä on vyöllään jo yhdeksän kautta Korisliigaa, viimeksi Lahti Basketballin riveissä

Helsingin kisojen jälkeen neljäksi kaudeksi San Franciscon yliopistoon lähtenyt Remu Raitanen palasi Yhdysvalloista ja vei nimiinsä Korisliigan arvokkaimman pelaajan palkinnon (MVP) keväällä 2022. Viimeiset kaksi kautta Raitanen on pelannut Espanjan kakkosliiga LEB Orossa ammattilaisena ja kesällä 2024 hän kuului Susijengin miehistöön Valencian olympiakarsintaturnauksessa. Ensi kaudella Raitanen pelaa Slovakiassa.

Kansainvälistä ammattilaiskokemusta joukkueesta on Raitasen ja Markkasen lisäksi eniten Aapeli Alasella, joka on lukuisien Korisliiga-kausien lisäksi tienannut elantonsa koripalloammattilaisena Tshekeissä, Islannissa ja Itävallassa sekä voittanut Korisliigan vuoden kehittyneimmän pelaajan palkinnon 2019.

Koripalloilevan Murphyn veljessarjan kuopus, Tomas, huipensi yliopistouransa NCAA:n II divisioonan valtakunnalliseen mestaruuteen keväällä 2023 ja aloitti ammattilaisuransa Korisliigan mestarin BC Nokian paidassa viime kaudella. .

Kesän 2016 U20-maajoukkueen kapteeni Joonas Tahvanainen siirtyi HBA-Märskystä NCAA-liigan Utah Valleyn yliopistoon, mutta vaihtoi koripallouran siviilityöhön Yhdysvalloissa. Porvoolaislähtöinen Samuli Nieminen puolestaan pelasi kolme kautta NCAA:ta Stephen F. Austinissa, mutta vaihtoi loukkaantumisten myötä ammattilaisuran valmennukseen. Viime kaudella Nieminen toimi Anton Mirolybovin aisaparina Itävallan Swans Gmundenissa.

Katso myös: U20 2016 virallinen kisasivusto

Katso myös: U20-maajoukkueen kesä 2016 Basket.fi:n arkistossa

 
11.6.2024 10:34 Pääjuttu

Tietopaketti 18-vuotiaiden miesten EM-kotikisoista

Tampereen Hakametsässä pelattava U18 EuroBasket 2024 -turnaus tuo yhteen ikäluokan huippumaat taistelemaan Euroopan mestaruudesta 27.7.–4.8.2024.

6.2.2024 16:35 Sudenpennut

Sudenpentujen EM-kisojen lohkot kesälle arvottu – MU18 saa kotikisoihin mielenkiintoisen alkulohkon

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.

27.12.2023 10:03 Pääjuttu

Nuorten maajoukkueilla edessä ainutlaatuinen arvokisakesä, valmennustiimeissä ennätysmäärä naisia

Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.

22.7.2024 10:32 Nuorten EM-kilpailut

Viljami Vartiainen valittiin 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisojen tähdistöviisikkoon

Eilen päättyneissä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa Suomen Viljami Vartiainen valittiin turnauksen tähdistöviisikkoon. Suomi sijoittui kolmanneksi ja nousi ensi kesäksi A-divisioonaan.

21.7.2024 21:10 Nuorten EM-kilpailut

Nousu A-divisioonaan! Suomen 20-vuotiaat miehet kolmanneksi B-divisioonan EM-kisoissa

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue juhli kolmatta sijaa ja täten myös nousua A-divisioonaan ensi kesäksi, kun Sudenpennut voitti Romaniassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisojen päätösottelussaan Alankomaat 73-56 (43-28).

20.7.2024 21:21 Nuorten EM-kilpailut

Suomen 20-vuotiaille miehille tappio kisaisäntä Romanialle – ottelupallo A-divisioonanousuun Kreikkaa vastaan

Romaniassa pidettävissä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa Sudenpennut hävisi välierissä kisaisännille 72-77 (29-26). Suomi pelaa täten pronssiottelussa huomenna ja voitolla Sudenpennut nousee A-divisioonaan ensi kesäksi.

19.7.2024 23:22 Nuorten EM-kilpailut

Välieriin! Suomen 20-vuotiaat miehet päihitti Portugalin B-divisioonan EM-kisojen puolivälierissä

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue eteni välieriin Romaniassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisoissa, kun Sudenpennut kaatoi Portugalin 68-66 (36-28). Suomi kohtaa huomenna kotijoukkue Romanian klo 18:00 Suomen aikaa.

16.7.2024 22:55 Nuorten EM-kilpailut

Suomen 20-vuotialle miehille makoisa voitto Kroatiasta ja B-divisioonan EM-kisojen alkulohkon ykkössija

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue jatkaa voittokulkuaan Romaniassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisoissa, kun Sudenpennut kaatoi Kroatian 67-78 (32-44). Suomi eteni kahdeksan parhaan joukkoon alkulohkon ykkössijalta ja puolivälierävastustaja selviää huomenna.

14.7.2024 23:00 Nuorten EM-kilpailut

Suomen 20-vuotiaille miehille tärkeä voitto Latviaa vastaan B-divisioonan EM-kisojen alkulohkossa

Suomen 20-vuotiaat miehet jatkavat voittamattomina kolmen ottelun jälkeen, kun Sudenpennut voitti alkulohkon toiseksi viimeisessä ottelussa Latvian 61-57 (30-26). Suomi varmisti voitolla paikkansa kahdeksan parhaan joukossa.

11.7.2024 11:59 Nuorten EM-kilpailut

Suomen 20-vuotiaat miehet aloittavat B-divisioonan EM-kisaurakkansa perjantaina Romaniassa

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue aloittaa B-divisioonan EM-kisansa perjantaina 12.7. Romanian Piteștissä. Sudenpentujen kanssa samassa A-alkulohkossa ovat Slovakia, Sveitsi, Latvia ja Kroatia.

Näytä lisää vastaavia